Paul Banks

Av Johnny Petersen, 2020

En Amerikan i Köpenhamn

Köpenhamn har under många år attraherat Amerikanska musiker – eller är det kanske de Danska damerna? En av dem är den spännande gitarristen och mandolinisten Paul Banks. Född i Denver, uppväxt i Chicago, flyttade han till Köpenhamn med sin styvfar redan vid nio års ålder 1961. Så trots att han är gift med en vacker Danska så var det i hans fall nog inte damernas lockelse. Köpenhamn är också var han har bott sedan dess, med undantag för en kort sejour i Philadelphia.

Han påbörjade sin musikaliska karriär genom att lära sig att spela gitarr när han var 11. Han blev förälskad i den och är det fortfarande, vilket man tydligt hör man lyssnar till honom och hans breda flexibilitet på instrumentet. Han har dock inte bara fastnat för gitarren utan mandolinen ligger honom också varmt om hjärtat. Paul växte upp med folkmusik då hans mor och styvfar drev klubbarna The Purple Door och The Purple Room i Chicago. Även i Köpenhamn startade de upp ett Purple Door på ett café.

Hans tidiga musikaliska hjältar inkluderade många av de klassiska akustiska musikerna, särskilt då Big Bill Broonzy’s akustiska insoelningar, Mississippi John Hurt, Reverend Gary Davis, Lightnin’ Hopkins och Blind Lemon Jefferson.  Han var också ett stort fan av The Staples Singers, Mahalia Jackson, The Weavers, Peter Seeger – samt The Stanley Brothers och olika Bluegrass grupper.

När Bob Dylan dör upp på scenen förändrades allt och han fokuserade på tidens aktuella singer/songwriters. Det fanns så många. En handfull av dem han lyssnade intensivt på var Joni Mitchell, Bob Dylan, Tom Waits, Bert Jansch, Gillian Welch och ett dussin andra. Paul Banks har varit heltids-musiker sen han hoppade av Jurist-utbildningen när han var 22. 

Tidigt -70-tal blev han ett hängivet Hendrix-fan och under några år efter det lyssnade han mest på Soul Music. På -80-talet fick han upp öronen för Jazz och lyssnade på storheter som Joni Mitchell, Bob Dylan, Tom Waits, Bert Jansch, Gillian Welch etc. Som om det inte var nog så visar det sig att han förtjust i Beethovens Sträng-kvartetter och på senare tid har han blivit Opera-frälst. Men rötterna sitter djupt och hans senaste musik-hjälte är mandolinisten Chris Thile.

Banks har uppträtt runtom i Europa under åren, mest i Tyskland, Norge och Sverige (Han har spelat i Tältet flera gånger). Även Frankrike, Schweiz och Holland har varit hans spelplatser vid några tillfällen. Naturligtvis spelade han mycket under sin tid i Philadelphia också.

Hans allra första professionella gigvar med hans syster – hon sjöng och hans spelade gitarr. Unge Paul turnerade också tidigt runt folkmusik-scenerna i Danmark och Tyskland med sin styvfar Jo Banks. Under slutet av -70-taler påbörjade han ett samarbete som fortfarande varar med munspels-virtuosen Jørgen Lang och lite senare med violinisten Martin Andersen och bassisten Hugo Rasmussen (numera bortgången). De bildar tillsammans bandet Musikkorkesteret.

Under 2000-talet har vi frekvent sett Paul Banks som en vital del av The Scandinavian Blues Jamboree samt som duo med Svante Sjöblom och nyligen med sonen Peter Banks. Listan kan göras mycket längre. När vi ställer den obligatoriska frågan om vem han skulle vilja bjuda hit för att spela med får vi det ospecifika svaret: ”Jag har haft förmånen att få spela med en handfull musiker som jag uppskattar mycket – Bert Jansch, Martin Jenkins, Sonny Terry and Brownie McGee, Champion Jack Dupree, Louisiana Red, Don Partridge, Charlie McCoy, Pig Robbins, Kenny Malone och många andra.” Paul vet inte vilken av dem han skulle välja. 

Om man skall fösöka sig på att beskriva Paul Banks musik så är nog den bästa definition Akustisk Countryblues med en jazz-känsla. Han ses alltid spela på sin älskade akustiska Lariveé gitarr och en gammal Gibson-mandolin. Oftast hittar man honom på en av hans två favorit-scener i Köpenhamn, Mojo och Bartof Café.

Paul Banks som nyligen fyllde 68 har spelat in 15 CDs under årens lopp. Något oväntat är att han också gör konserter för barn tillsammans med flöjtisten Charlotte Halberg. Han har dessutom publicerat en sagobok för barn och översatt många böcker, både till och från Danska.

.